Vlaamse Sociale Bescherming

Beschrijving

Wie ziek is, kan in België rekenen op de federale sociale zekerheid voor de terugbetaling van dokterskosten, medicatie en andere ziekte kosten. Maar als je veel zorg nodig hebt, heb je vaak nog een hoop andere kosten. In dat geval kun je een beroep doen op de Vlaamse sociale bescherming. Die geeft een zorgbudget aan mensen die gedurende een lange periode veel zorg nodig hebben. Daarmee kunnen ze de kosten betalen van bijvoorbeeld een woonzorgcentrum, een rolstoel, thuiszorg of andere hulp.

Doelgroep

Een zorgbudget is een maandelijkse tegemoetkoming voor mensen die veel zorg nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met ernstige gezondheidsproblemen of een handicap. Er bestaan verschillende categorieën:

Met een zorgbudget staan zorgbehoevenden sterker. Ze kunnen de mensen vergoeden die hen elke dag helpen of extra kosten opvangen die ze als zorgbehoevende hebben. Die kosten zijn voor elke zorgbehoevende anders.

Het kan gaan om extra vervoerskosten, extra uitgaven voor kleinere hulpmiddelen, dieetvoeding, verzorgingsmateriaal, extra kinesitherapie, pedicure of een eigen bijdrage in het woonzorgcentrum.

Voorwaarden

De Vlaamse sociale bescherming is er dankzij de zorgpremies die iedereen in Vlaanderen betaalt. Zo'n 4,5 miljoen inwoners van Vlaanderen betalen elk jaar een zorgpremie. Sinds 2018 bedraagt die 51 euro (of 26 euro voor mensen met een laag inkomen). Je betaalt die zorgpremie elk jaar aan je zorgkas.

Van die zorgpremie gaat:

  • 46% naar zwaar zorgbehoevenden
  • 45% naar ouderen met een zorgnood
  • 5% naar mensen met een handicap
  • 4% naar diverse kosten om deze zorgbudgetten mogelijk te maken (o.a. werkingskosten en kosten voor de beoordeling van de zorgnood)

De Vlaamse overheid vult de inkomsten van de zorgpremies aan met meer dan 500 miljoen Vlaams belastinggeld. Zo kunnen we samen meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen een zorgbudget bieden om hun levenskwaliteit te verbeteren.

Procedure

Heb je nog vragen over je zorgpremie? Denk je dat je recht hebt op een zorgbudget? Voor al die vragen kun je terecht bij je zorgkas.

Je zorgkas begeleidt je bij een aanvraag, geeft advies, zorgt voor het innen van je zorgpremie en het betalen van de zorgbudgetten.

Een zorgkas organiseert in opdracht van de Vlaamse overheid de Vlaamse sociale bescherming. Je betaalt je zorgpremie rechtstreeks aan je zorgkas.

Elk Vlaams ziekenfonds heeft een zorgkas en ook de Vlaamse overheid heeft er eentje. 

Openingsuren en contact

Nu open
08:30 - 17:30
Enkel op afspraak
Nu open
09:00 - 17:00
Enkel op afspraak
Nu open
08:30 - 17:30