Gratis vrijwilligersverzekering

Het gemeentebestuur beschouwt vrijwilligerswerk als erg waardevol. Daarom stapt Destelbergen mee in het project van de provincie Oost-Vlaanderen om een gratis verzekering aan te bieden voor vrijwilligers.

Wat houdt deze verzekering in?

De meeste verenigingen en organisaties die al lang met vrijwilligers werken zijn meestal voldoende verzekerd. De vrijwilligerswet legt overigens ook een verzekeringsplicht op.

Kleinere, spontane en occasionele initiatieven zijn daartoe niet verplicht. Zij zijn doorgaans dan ook minder goed of zelfs niet verzekerd. Nu kunnen deze initiatieven rekenen op een gratis verzekering voor vrijwilligerswerk. Deze verzekering vervangt de jaarverzekering van de leden en vrijwilligers bij gekende verenigingen niet, maar kan ingeschakeld worden bij activiteiten waar men sporadisch een beroep doet op extra vrijwilligers. De aangeboden verzekering omvat burgerrechtelijke aansprakelijkheid, rechtsbijstand en lichamelijke ongevallen (klik hier voor een samenvatting van de polis). Elke erkende organisatie krijgt 100 vrijwilligersdagen toebedeeld. Eén vrijwilligersdag staat voor een verzekering van één vrijwilliger voor één dag.

Hoe aanvragen?

Om van dit aanbod te kunnen genieten volstaat het om een aanvraag tot erkenning in te dienen bij de cultuurdienst, die als lokaal loket fungeert, via dit formulier.

Na erkenning moet je het nodige aantal vrijwilligersdagen per activiteit doorgeven bij de verzekeringsmaatschappij, hiervoor worden de nodige documenten opgestuurd samen met het attest met het erkenningsnummer. Vrijwilligersdagen aanvragen kan ook online via de website van Dexia Verzekeringen België. De aangifte van een activiteit moet ten laatste 3 werkdagen voor de start ervan gebeuren. Je kan gerust verschillende activiteiten in één aanvraag bundelen. De verzekeringsmaatschappij bezorgt onmiddellijk een bevestiging van ontvangst en laat je tijdig weten indien de activiteit niet wordt aanvaard. Bij aanvaarding sturen zij eveneens een afzonderlijke bevestiging van dekking. Indien de aangifte via het papieren formulier gebeurt, wordt een antwoord per kerende gestuurd.

Bij een schadegeval geef je dit ook rechtstreeks aan bij de verzekeringsmaatschappij via een daartoe voorzien formulier.

Stappenplan

  1. Erkenning aanvragen via aanvraagformulier bij het lokaal loket (cultuurdienst).
  2. Ontvangst van attest met erkenningsnummer en alle nodige documenten.
  3. Aangifte vrijwilligersdagen rechtstreeks aan de verzekeringsmaatschappij. (minimum 3 werkdagen voor de activiteit)
  4. (ontvangstbevestiging +) Bevestiging van dekking.

Vrijwilligersdagen

Eén vrijwilligersdag staat voor een verzekering van één vrijwilliger voor één dag. 2 vrijwilligers op 1 dag = 2 vrijwilligersdagen. 1 vrijwilligers op vrijdag, zaterdag en zondag = 3 vrijwilligersdagen. Indien de activiteit na middernacht eindigt moet je 2 vrijwilligersdagen aanvragen per vrijwilliger.

De vrijwilligersdagen worden toegekend per kalenderjaar, niet gebruikte vrijwilligersdagen kan je dus niet overdragen naar een volgend jaar. Indien de 100 dagen opgebruikt zijn en je bijkomende dagen nodig hebt kan je extra dagen aankopen aan de verzekeringsmaatschappij. Activiteiten die na de aanvraag toch niet doorgaan, moeten minimum 1 werkdag voor de geplande datum doorgegeven worden bij de verzekeringsmaatschappij, op die manier verlies je de aangevraagde vrijwilligersdagen niet.

Meer info

Voor extra info of hulp bij het invullen van de formulieren kan je terecht bij de cultuurdienst. Heb je nog vragen lees dan ook eens deze FAQ na, je vindt er vermoedelijk een antwoord op jouw vragen. Op de website van de provincie Oost-Vlaanderen en die van Belfius Verzekeringen vind je ook alle verdere gedetailleerde info.

Sportactiviteiten

Socio-culturele verenigingen en jeugdverenigingen die een sportactiviteit organiseren kunnen deelnemers gratis verzekeren via de sportverzekering van Bloso.

Dienst cultuur en evenementen
Koedreef 7
(enkel op afspraak)
9070 Destelbergen
09 218 92 79
Javascript is required to view this map.