Carll Cneut

Parade

Oktober 2017 – januari 2018

Dit najaar halen we in bibliotheek Destelbergen niemand minder dan de veelbekroonde illustrator Carll Cneut in huis. Hij is zonder twijfel de reus in de bonte parade van illustratoren.

Carll Cneut illustreerde meer dan 40 boeken die worden uitgegeven in meer dan 30 landen. Zijn palmares is enorm: de Gouden Uil Jeugdliteratuur, de Woutertje Pieterse Prijs, twee Zilveren Penselen, de Vlaamse Cultuurprijs voor de Letteren… om er maar enkele te noemen. Zijn grote sterkte is de compositie van zijn tekeningen, waardoor hij een wereld suggereert die groter is dan het eigenlijke blad. Je ziet als het ware de wereld buiten het boek. De tekeningen zijn nooit helemaal af en prikkelen op die manier de fantasie. Het werk van Carll Cneut is een toppunt van verbeeldingskunst in alle betekenissen van het woord: het heft op vernuftige wijze het onderscheid tussen tekst en illustratie op.

Gekke hoofden en maskers tekenen

29 november (15u- 16u30)

Vertrekkend vanuit zijn eigen werk gaat Carll Cneut met jullie aan de slag. Hij gebruikt de soms vreemde wezens die zijn tekeningen bevolken om gekke bekken en maskers mee te maken. Samen combineren jullie vogelbekken met robotantennes, vampiermonden met politieneuzen, monsters met prinsessen, konijnensnoeten met heksenneuzen… Hoe gekker, hoe liever.

Voor kinderen tussen 6 en 9 jaar, gratis

Carll Cneut maakt raamillustratie voor Villa Tuur

29 november (17u30)

Kom je op woensdag 29 november naar de bib in Villa Tuur, dan kan je er Carll Cneut aan het werk zien. Hij legt papier en verf even opzij en neemt een raam van de bibliotheek onder handen.

‘Met acryl werken’: workshop voor volwassenen

29 november (20u00)

Carll Cneut werkt bij voorkeur met acrylverf. De stugheid van het droge acryl laten hem toe om kleuren in meerdere lagen te gebruiken. Hij combineert dit voor ieder boek ook met andere materialen.
In deze workshop kan je experimenteren met een aantal acrylverf-technieken en met de materialen die erbij horen. Je krijgt er van Carll Cneut meteen een aantal tips en trucjes bij!

Prijs: 3 euro (na reservatie)
Meebrengen: schort, eigen werk- en tekenmateriaal als je dat hebt

Schoolproject met een grote afsluitparade door het dorp

11 oktober - 19 december (10u30)

Carll gaat op bezoek bij enkele klassen uit Heusden en Destelbergen. Hij laat de leerlingen van het tweede leerjaar kennis maken met zijn werk en samen met hen wekt hij de heksenfeeën, vreetvarkentjes, monsters, vleerhondjes… uit zijn verhalen tot leven.

Op 19 december om 10u30 trekken zij in een bonte stoet door Destelbergen. Komt dat zien, komt dat zien!
Alle maskers en kostuums zijn daarna te bewonderen in de bibliotheek.

Tentoonstelling: ongepubliceerd werk van Carll Cneut

20 december – 31 januari (tijdens de openingsuren van de bib)

De hele maand januari kan je niet alleen de kunstwerkjes van het tweede leerjaar bewonderen in de bib van Destelbergen, je kan er ook kennis maken met ongepubliceerd werk van Carll Cneut: een primeur! Kom binnen en laat je verrassen.


- Alle activiteiten zijn toegankelijk voor kinderen vanaf 6 jaar met hun ouders of grootouders.
- De avondworkshop op 29 november richt zich naar volwassenen
- Door een beperkt aantal plaatsen vragen we tijdig te reserveren op bibliotheek [at] destelbergen [dot] be of 09/228.07.61


Hoofdbibliotheek
Dendermondesteenweg 420
9070 Destelbergen
09 228 07 61
Hoofdbibliotheek vandaag open van 16u00 tot 19u00.
Javascript is required to view this map.