De schuur van Destelbergen

Ben je 14 jaar of ouder, ben je creatief en hou je van techniek, programmeren en zelf dingen maken? De bibliotheek heeft enkele basisprojecten voor ‘digitale makers’ verzameld die jullie zelf volledig kunnen uitwerken. Dit zal meerdere sessies in beslag nemen. Het is een combinatie van elektronica aansturen, software programmeren of configureren, 3D-printen, knutselen, solderen… en uiteraard: testen, correcties aanbrengen en nog eens testen.

De bib gebruikt een arduino, raspberry pi, 3D-printer een heel wat elektronica. Hoewel de meeste projecten vrij geavanceerd zijn, heb je echt geen voorkennis nodig van programmeren of elektronica, maar wel interesse om dingen bij te leren en uit te proberen.

Eén van de projecten is een “mini drawbot” gemaakt van twee gerecycleerde cd-rom drives. Met een arduino kan je de kleine stappenmotoren aansturen. In een latere fase kan de tekenpen ook wel verwisseld worden met een 3D-pen en kan je gcode van een pc of raspberry pi naar de arduino sturen.

Een grotere en preciezere “tekenmachine” met ge-3D-printe materialen en veel schroeven en grote stappenmotoren is ook een mogelijkheid. De bib zal bouwplannen en materialen klaar hebben voor verschillende soorten modellen.

Een magische spiegel kennen jullie misschien van Sneeuwwitje. Met een raspberry pi kan je er zelf één bouwen. Sensoren, een camera, software om een computer te laten spreken of gezichten te herkennen: het zijn maar enkele van de mogelijkheden waarmee je aan de slag kan.

Een ander project is een “touch led tetris tafel” op basis van led-strips, waarbij je een arduino en een raspberry pi laat samenwerken. Voor de knoppen van het spel zijn er verschillende mogelijkheden en om een mooi visueel effect te krijgen kan je naar hartenlust experimenteren.

Info
• Waar: jeugd- en gemeenschapscentrum (JGC) Bergenmeers (Koedreef 7)
• Wanneer: vrijdag 29 september en vrijdag 27 oktober, telkens van 19.00 tot 21.00 u.
• Prijs: 3 euro of 1 knip in je vrijetijdskaart
• Reservaties: per mail naar tom [dot] fransen [at] destelbergen [dot] be
• Organisatie: bibliotheek Destelbergen

Jeugd- en gemeenschapscentrum (JGC) Bergenmeers
Koedreef 7
9070 Destelbergen
Hoofdbibliotheek
Dendermondesteenweg 420
9070 Destelbergen
09 228 07 61
Hoofdbibliotheek vandaag open van 14u00 tot 19u00.
Javascript is required to view this map.