SABAM en billijke vergoeding

Terwijl SABAM de rechten van auteurs beschermt, is de billijke vergoeding in het leven geroepen om tegemoet te komen aan de prestaties van uitvoerders en producenten.

Wat is SABAM?

SABAM is een vergoeding voor de artiest (auteursrecht) voor openbare uitvoeringen van hun werk (zowel live als opgenomen). Dit geldt voor muziekstukken, theater, beeldende kunst, dans, enz. Zowel voor openbare als privéfuiven moet je SABAM betalen. Uitzondering: als de muziekgroep enkel eigen nummers (dus geen covers) speelt, moet je geen SABAM betalen.

Het tarief is afhankelijk van de inkomprijs, drankprijs en oppervlakte van de fuifzaal. (bijv. hoe hoger de inkomprijs, hoe hoger de SABAMkosten) Extra tip: gebruik je maar een deel van de fuifzaal, geef dan enkel deze oppervlakte door aan SABAM en vermeld dat je een deel van de zaal afgebakend hebt. Bereken jouw tarief op de website van SABAM.

Als je geen inkom vraagt en voor de fuifzaal het tarief 'danscafé' betaalt, dan moet je geen SABAM betalen. Bij polyvalente zalen komt dit tarief zelden voor, wel bij zalen met commercieel karakter. Vraag dit na bij de uitbater van de zaal.

Wat is de billijke vergoeding?

De billijke vergoeding is een vergoeding voor de uitvoerders en de producenten van de muziekstukken. Dit moet je betalen (bovenop SABAM) als je muziek op platen of CD’s speelt op openbare plaatsen.

Het kan zijn dat de zaaluitbater een jaarlijkse forfait 'Dans' betaalt. Jouw bijdrage voor billijke vergoeding voor je fuif zit dan al in de huurprijs van de zaal. Of dit het geval is, staat duidelijk in het huurcontract van de fuifzaal. Indien dit niet het geval is, moet je rechtstreeks betalen via de site www.ikgebruikmuziek.be. De aanvraag moet ten laatste vijf werkdagen vooraf ingediend worden, anders betaal je een boete. Let op! Ook voor een privéfuif moet je billijke vergoeding betalen.

Openingsuren en contact

Nu open
09:00 - 16:00
Enkel op afspraak