Oppompverbod kwetsbare waterlopen wegens droogte

  • 25 juli 2019

Het is verboden om water op te pompen uit 19 Oost-Vlaamse ecologisch kwetsbare waterlopen, waaronder de Kalkense Vaart en de Langelede. Er is ook een algemeen vuurverbod en een rookverbod in natuurgebieden, provinciale domeinen, bossen of heiden.

Oppompverbod

Door de droogte van 2018 en omdat er deze winter te weinig neerslag viel, zijn de grondwatervoorraden onvoldoende hersteld. Omdat het opnieuw een droge zomer is, dalen de waterstanden en -debieten van de waterlopen snel.

De toestand van verschillende ecologisch kwetsbare waterlopen gaat achteruit en verschillende waterlopen dreigen droog te vallen.

Daarom is het vanaf 19 juli verboden om water op te pompen uit 19 Oost-Vlaamse stroomgebieden van ecologisch kwetsbare waterlopen. Dit verbod geldt o.a. voor de stroomgebieden van de Kalkense Vaart in Lochristi, Laarne en Destelbergen en van de Langelede in Wachtebeke en Gent.

Dat verbod is sinds 24 juli uitgebreid naar 11 kwetsbare meanders.

Het captatieverbod geldt niet voor het beperkt oppompen van drinkwater voor vee of voor aanmaakwater voor gewasbeschermingsmiddelen.

Een overzicht van alle waterlopen en meanders met een captatieverbod en een lijst van de meest gestelde vragen vind je op gouverneuroost-vlaanderen.be

Bijlagen

Nu gesloten