Waarschuwing: kans op botulisme neemt toe op het Damvalleimeer

Door de warme temperaturen de laatste dagen en weken, warmt het stilstaand water in het Damvalleimeer op. Er werd eerder al een recreatieverbod uitgevaardigd als gevolg van de besmetting van het water met cyanobacterie. Niet alleen de cyanobacterie kan nu voor problemen zorgen. De kans op botulisme neemt immers ook toe met de huidige hoge temperaturen.

Wandelaars merkten de laatste dagen meerdere zieke of dode watervogels op in of aan de oever van het Damvalleimeer. Dit kan duiden op botulisme.

Botulisme is een ziekte die voorkomt bij vissen en watervogels en die veroorzaakt wordt door de botulismebacterie die leeft in warm water met een tekort aan zuurstof. De temperatuur van het water loopt dan al snel op tot boven de 20 graden, waardoor de botulismebacterie actief wordt. Het gif van deze bacterie werkt verlammend op de spieren van vissen en watervogels. Vogels en vissen met botulisme zijn traag, leggen korte afstanden af en bewegen nauwelijks. Kadavers van deze dieren zijn een bron van besmetting.

In sommige gevallen, wanneer het botulismeproces verder en dieper woekert kan het ook gevaarlijk worden voor de mens. Raak de dieren dus niet aan en vermijd contact met het water van het Damvalleimeer.

De gemeentelijke diensten zorgen intussen voor het verwijderen van zoveel mogelijk dode en zieke dieren op het Damvalleimeer. Zieke dieren zullen verder worden onderzocht om vast te stellen of er effectief sprake is van botulisme.

Onthaal
Dendermondesteenweg 430
(Gemeentehuis Destelbergen)
9070 Destelbergen
09 228 33 09
Onthaal vandaag open van 9u00 tot 12u30 en van 14u00 tot 16u00.
Javascript is required to view this map.