Recreatieverbod Damvalleimeer opgeheven

Sinds begin juli was er een verbod van recreatie op en rond het Damvalleimeer waarbij er contact met het water van het meer mogelijk is van kracht. Aanleiding was de vaststelling van een drijflaag van cyanobacteriën. Deze bacteriën produceren toxische stoffen (microcystines) met ernstige gezondheidsrisico's bij contact. Uit de laatste meetresultaten van de kwaliteit van het water blijkt dat de hoeveelheid toxische stoffen ondertussen onder de drempelwaarden ligt. Daarom wordt het recreatieverbod opgeheven.

Op 4 juli stelden we een verdachte, rood-bruine drijflaag vast op het Damvalleimeer in Destelbergen.
Na onderzoek bleek het te gaan om een zeer zware, potentieel toxische natuurlijke cyanobacteriënbloei. Het Agentschap Zorg en Gezondheid adviseerde om in en rond het Damvalleimeer alle vormen van recreatie te verbieden waarbij contact mogelijk is met het water en de daarin aanwezige cyanobacteriën en hun toxines. De burgemeester volgde dit advies en legde het verbod op.

Het gemeentebestuur van Destelbergen volgde dit probleem op en controleerde minstens tweemaal per week het Damvalleimeer op de aanwezigheid van een drijflaag. Het recreatieverbod zou worden opgeheven van zodra de drijflaag uit de volledige vijver verdwenen is. Op 14 september ontvingen we de definitieve resultaten van de kwaliteit van het water in het Damvalleimeer. De gemeten resultaten liggen onder de drempelwaarden. Daarom wordt het recreatieverbod opgeheven. De verbodsborden worden zo snel mogelijk weggehaald.

Onthaal
Dendermondesteenweg 430
(Gemeentehuis Destelbergen)
9070 Destelbergen
09 228 33 09
Onthaal vandaag open van 9u00 tot 12u30 en van 14u00 tot 16u00.
Javascript is required to view this map.