Recreatieverbod Damvalleimeer

De burgemeester van Destelbergen legt een verbod op van recreatie op en rond het Damvalleimeer waarbij er contact met het water van het meer mogelijk is. Aanleiding is de vaststelling van een drijflaag van cyanobacteriën. Deze bacteriën produceren toxische stoffen (microcystines) met ernstige gezondheidsrisico's bij contact.

Op 4 juli stelden we een verdachte, rood-bruine drijflaag vast op het Damvalleimeer in Destelbergen. De Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) onderzocht deze drijflaag en kwam tot de conclusie dat het gaat om een zeer zware, potentieel toxische natuurlijke cyanobacteriënbloei.

Volgens het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid kunnen de toxische stoffen (microcystines) van cyanobacteriën ook als aerosol verwaaien en bestaan er ernstige gezondheidsrisico's bij contact met de drijflaag of onderdompeling in water waarin microcystines aanwezig zijn.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid adviseert om in en rond het Damvalleimeer alle vormen van recreatie te verbieden waarbij contact mogelijk is met het water en de daarin aanwezige cyanobacteriën en hun toxines.

De burgemeester volgt dit advies en legt het verbod op. Het recreatieverbod wordt opgeheven van zodra de drijflaag uit de volledige vijver verdwenen is en uit de analyseresultaten van de VMM blijkt dat het gehalte microcystines <20µg/l bedraagt. Het gemeentebestuur van Destelbergen volgt dit probleem verder op en zal minstens tweemaal per week het Damvalleimeer controleren op de aanwezigheid van een drijflaag.

Onthaal
Dendermondesteenweg 430
(Gemeentehuis Destelbergen)
9070 Destelbergen
09 228 33 09
Onthaal is momenteel gesloten
Javascript is required to view this map.