Mei 2017: maand van het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker

Het Vlaams Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker geeft vrouwen van 25 tot en met 64 jaar de kans om elke drie jaar een uitstrijkje te laten nemen. Je betaalt alleen de consultatie bij je huisarts of gynaecoloog. In Destelbergen nam 58,2% deel aan het bevolkingsonderzoek en zo scoren we hoger dan de deelname voor onze provincie (55,2%). Om tegen 2020 het streefcijfer van 65% te behalen is er dus nog wat werk voor de boeg in onze gemeente. Maar toch zijn we trots op dit cijfer en streven ernaar om dit gunstige cijfer te behouden en zelfs verder te verhogen in de toekomst.


Goed nieuws! Baarmoederhalskanker is makkelijk op te sporen door een uitstrijkje om de drie jaar. Dat geldt ook voor de stadia die baarmoederhalskanker voorafgaan. In die voorstadia is de ziekte nog heel beperkt. Er is dan nog geen kanker. Een eenvoudige behandeling is vaak genoeg. Wordt een voorstadium niet behandeld, dan kan baarmoederhalskanker ontstaan. Dat gebeurt meestal heel langzaam en kan wel tien tot vijftien jaar duren.

De tijd vliegt: drie jaar is zo voorbij
Je krijgt van het Centrum voor Kankeropsporing een uitnodigingsbrief als je tot de doelgroep behoort en het te lang geleden is dat je een uitstrijkje heb laten nemen. Je maakt dan zelf een afspraak met je huisarts of gynaecoloog op een dag waarop je niet ongesteld bent.

Vanaf 1 mei kan je je ook inschrijven op https://baarmoederhalskanker.bevolkingsonderzoek.be om een herinneringsmail te ontvangen in je mailbox. Zodra je laatste uitstrijkje meer dan 3 jaar geleden is, stuurt het Centrum voor Kankeropsporing je een e-mail.

Op 14 mei is het moederdag. Stuur jouw mama die dag een videoboodschap op supermamas.be. Zo stuur je haar niet enkel jouw persoonlijke wensen, maar ook een herinnering om tijdig deel te nemen aan het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker.

Wil je weten wanneer je laatste uitstrijkje was?
Dat kan heel eenvoudig door via het gratis software-systeem ‘Patient Viewer’ gegevens over de bevolkingsonderzoeken te raadplegen. Download het programma via www.bevolkingsonderzoek.be. Je hebt een eID, kaartlezer en de pincode nodig.

Laat je dochter vaccineren!
De Vlaamse overheid biedt alle meisjes in het eerste jaar secundair onderwijs gratis het vaccin tegen het humaan papillomavirus (HPV) aan. Dit is het virus dat baarmoederhalskanker veroorzaakt. Meisjes die nog niet gevaccineerd en jonger dan 19 zijn, kunnen het vaccin met een voorschrift van een arts bij de apotheker kopen. De arts kan het vaccin dan toedienen.

LET OP! Ook als je gevaccineerd bent blijft een uitstrijkje nodig!

Heb je vragen?
Heb je vragen over je persoonlijke medische situatie, neem dan contact op met je huisarts of gynaecoloog!

Meer weten over het bevolkingsonderzoek?
Bel gratis naar het Centrum voor Kankeropsporing op 0800/60.160 tussen 9 en 12 uur en 13 en 16 uur, stuur een e-mail naar info [at] bevolkingsonderzoek [dot] be, of surf naar www.bevolkingsonderzoek.be/baarmoederhalskanker.

Onthaal
Dendermondesteenweg 430
(Gemeentehuis Destelbergen)
9070 Destelbergen
09 228 33 09
Onthaal is momenteel gesloten
Javascript is required to view this map.