Natuureducatief gebied

In 2007 besloot het gemeentebestuur de site achter de bibliotheek in Destelbergen een natuureducatieve functie te geven. In de periode 2007-2009 toverden de dienst leefmilieu en de technische dienst, samen met de terreinwerkers van vzw ProNatura, de site achter de bibliotheek om tot een educatief natuurgebied en op 24 april 2010 was het natuureducatief gebied een feit.

We nodigen jullie uit om te komen wandelen in een mooi en gevarieerd stukje natuur van eigen bodem. Dit gebied is vrij toegankelijk voor alle geïnteresseerde bezoekers. Je kan zowel het Reinaertpark als het aangrenzend natuureducatief natuurgebied vrij ontdekken. Zo kan je van op de vlonders en brugjes, zoeken naar waterdiertjes, een bezoek brengen aan het insectenhotel en de bijenkast, het blotevoetenpad ontdekken, tot rust komen in de wiglo en vergaderen in een echte openluchtklas.

Voor bijen is het natuureducatief gebied heel interessant. Er zijn heel wat kleine landschapselementen aanwezig, ideaal voor de solitaire bijen, naast bloemenrijk hooiland en poelen. Die poelen leveren het nodige water die de bijen gaan halen om het vochtgehalte in het broednest op peil te houden.

Bijen zijn heel belangrijk voor de land- en tuinbouw. Ze zijn bijzonder nuttig voor het bestuiven van de planten. Zonder bijen geen bestuiving en dus ook geen fruit of vruchten. Het gaat echter niet goed met de bijen. Één van de redenen is het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, maar ook de varroamijt vormt een probleem. Deze mijt is een parasiet die zich voortplant op het broed van honingbijen. De jonge mijten voeden zich met de lichaamsvloeistof van de larve, pop of volwassen bij. Dat maakt de bijen extra kwetsbaar.

Naast honingbijen zijn er ook heel veel wilde soorten bijen. Deze leven niet in een grote groep in een kast of korf maar individueel. Om deze bijen een handje te helpen is een bijenhotel een uitgelezen hulpmiddel.

Openingsuren en contact

Nu gesloten