Wespen

Contacteer de brandweer voor het verwijderen van wespennesten. Bijen worden niet vernietigd.

Je kan de brandweer contacteren om wespennesten te laten verwijderen. Meestal kunnen ze jou de dag zelf nog helpen, maar in echte 'wespenzomers' is het mogelijk dat de brandweer pas drie of vier dagen na je oproep ter plaatse kan komen. Echte noodgevallen zoals brand en ongevallen krijgen natuurlijk voorrang.

Hoe meld je een wespennest?

Vermeld duidelijk waar het nest zich precies bevindt (achterin de tuin, onder de dakgoot, ...) zodat de brandweer het nest ook kan vinden indien je niet thuis zou zijn.

Kostprijs

Om een wespennest te laten verdelgen betaal je 40 euro, ongeacht het moment waarop je het nest laat verdelgen.

Indien de brandweer een tweede keer (binnen de 4 maand) moet langskomen voor eenzelfde nest, betaal je slechts één keer.

Bijen of wespen?

Hoe kun je weten of je met een bij of met een wesp te maken hebt?

  • Een bij is bruin, een wesp geel
  • Wespen zijn doorgaans agressiever dan bijen
  • Een bijennest is niet zo vaak te vinden.

Om een bijennest of -zwerm te laten verwijderen, kan je het best rechtstreeks contact opnemen met een imker of indien je geen imker kent, contact opnemen met de milieudienst. Bijen worden niet door de brandweer vernietigd. Ook wespen zijn overigens erg nuttig in de natuur (onder andere bij de bestuiving van bloemen en planten en bij het ‘wegwerken’ van muggen). Heb je er dus niet echt last van, laat ze dan leven.

Meer weten over bijen of wespen?

Lees de wespenfolder