Lichthinder

Lichthinder is overlast veroorzaakt door een teveel aan kunstlicht in de leefomgeving van mens en dier. Dit brengt bepaalde risico's met zich mee.

Bij de mens kan lichthinder zorgen voor regelrechte verblinding. Het is ook een storende factor bij avondlijke of nachtelijke activiteiten en vormt in het algemeen vaak een bron van onbehagen.

Lichthinder kan het leefgebied van dieren beïnvloeden en versnipperen en hun bioritme verstoren. Vooral bij vogels, insecten en amfibieën beïnvloedt buitenverlichting het gedrag. Het leidt tot desoriëntatie, afstoting en aantrekking.

Vlaanderen is een van de meest verlichte gebieden ter wereld. Heel veel stadsbewoners kunnen zich nauwelijks nog voorstellen hoe een echte volledig zichtbare sterrenhemel er uitziet. Overmatig kunstlicht is niet alleen een bron van kostbare energieverspilling maar kan je gezondheid regelrecht schaden. Duisternis is zoals rust en stilte een basiskwaliteit van ons leven die we niet verloren mogen laten gaan. Hieronder enkele eenvoudige tips om toe te passen in het dagelijks leven:

Tips voor een zuinige en milieuvriendelijke buitenverlichting:

  • Verlicht alleen wanneer het echt nodig is. Tijdschakelaars en bewegingsmelders kunnen soelaas brengen.
  • Beperk de verlichting tot je eigendom. Jouw buren zorgen, indien nodig, zelf wel voor verlichting.
  • Plaats de verlichting zo dicht bij mogelijk bij het object dat verlicht moet worden.
  • Verlicht altijd van boven naar beneden, zo vermijd je storende lichtkoepels.
  • Zorg voor een gelijkmatige verlichting. Vermijd donkere plekken en felle plekken.
  • Kies voor energiezuinige lampen en bij voorkeur lampen die werken op zonne-energie.
  • Houd het vermogen van de lamp zo beperkt mogelijk.
  • Kies voor oranje licht i.p.v. wit licht. Wit licht trekt insecten aan.
  • Geniet van de duisternis!

Lichthinder in Vlaanderen

De website van het Energie en Milieu Informatiesysteem van het Vlaams Gewest (Emis) bevat een lichthinderdatabank. Deze databank inventariseert verschillende bronnen van lichtvervuiling: woningen van particulieren, wegen, monumenten, handel en diensten, industrie, landbouw en recreatiegebieden.

Waarheen met je klacht over lichthinder?

Je kan met je klacht terecht bij de dienst Leefmilieu. Deze dienst speurt de bron op, tracht de schadelijke effecten ervan zo snel mogelijk te verminderen en doet er bovendien alles aan om nieuwe klachten in de toekomst te voorkomen.

Openingsuren en contact

Nu gesloten