Natuureducatief gebied

In 2007 besloot het gemeentebestuur de site achter de bibliotheek in Destelbergen een natuureducatieve functie te geven. In de periode 2007-2009 toverden de dienst leefmilieu en de technische dienst, samen met de terreinwerkers van vzw ProNatura, de site achter de bibliotheek om tot een educatief natuurgebied en op 24 april 2010 was het natuureducatief gebied een feit.

We nodigen jullie uit om te komen wandelen in een mooi en gevarieerd stukje natuur van eigen bodem. Een gebied dat vrij toegankelijk is voor iedereen. Je kan zowel het Reinaertpark als het aangrenzend natuureducatief natuurgebied vrij ontdekken. Zoek van op de vlonders en brugjes naar waterdiertjes, breng een bezoek aan het insectenhotel en observeer de bezige bijtjes. Waag je op het blotevoetenpad of in de klimboom en kom tot rust in de wiglo bovenop de heuvel. Dit is maar een kleine greep van wat er allemaal te zien is in dit educatief natuurgebied.

De gemeentelijke groendienst legde onlangs ook de pluktuin opnieuw aan met fruitbomen en struiken kleinfruit.

Bijen

Voor bijen is het natuureducatief gebied heel interessant. Naast bloemenrijk hooiland en poelen zijn er tal van kleine landschapselementen aanwezig, wat ideaal is voor de solitaire bijen. De poelen leveren het water die de bijen nodig hebben om het vochtgehalte in het broednest op peil te houden.

Naast honingbijen vind je er ook veel wilde soorten. Ze leven niet in een grote groep in een kast of korf, maar individueel. Om deze wilde bijen een handje te helpen, is een bijenhotel een uitgelezen hulpmiddel.

Draag samen met de gemeente zorg voor de bijen en zet bijenvriendelijke planten in je tuin

Bijen zijn heel belangrijk voor de land- en tuinbouw. Ze zijn bijzonder nuttig voor het bestuiven van planten. Zonder bijen is er geen bestuiving en krijg je dus ook geen fruit of vruchten. Maar het gaat echt niet goed met de bijen. Daarom subsidieert de gemeente Destelbergen de aanplant van bijenvriendelijke soorten (bomen, struiken en vaste planten) of het inzaaien van een bijenvriendelijk bloemenmengsel, tot 100 euro per gezin per jaar.