Last van wespen?

  • 21 mei 2019

Vorig jaar heeft de brandweer drie keer zoveel wespennesten verdelgd dan andere jaren. Dat heeft te maken met het droge voorjaar en de warme zomer die we toen hadden. Dit jaar lijkt dat patroon zich te herhalen. Als een wespennest echt hinderlijk is, kan je het laten verdelgen door de brandweer. Dat kost 40 euro en vraag je aan via www.wespennest.vlaanderen. Maar als het nest ergens achteraan je tuin zit, is het eigenlijk niet nodig om het te laten verdelgen. Want wespen zijn best nuttig.

Zoet eten en zoete drankjes trekken wespen aan en daarom komen ze vaak dichter dan we zouden willen. Ze hebben hun imago niet mee. “Maar weinig mensen beseffen dat wespen een belangrijke rol spelen in onze natuur”, vertelt Sil Van Hoorebeke, brandweerman bij Zone Centrum en imker. “Wespen zijn in feite een rondvliegende opruimingsdienst. Ze voeden zich met bladluizen, vliegen en muggen. Zeker voor wie ’s nachts gek wordt van muggen in de slaapkamer, is de wesp een bondgenoot tijdens de zomer.” Je ziet hier en daar al wespen rondvliegen, maar nu zijn ze nog niet agressief. Pas in augustus gaan ze op zoek naar extra zoetstoffen. 

Verdelging niet altijd nodig

Wespennesten bevinden zich vaak in de buurt van mensen: spouwmuren, zolders, daken, schuurtjes, verlaten muizennesten of mollengangen in de grond. “Wespen zullen vooral aanvallen als hun nest verstoord wordt”, zegt Sil Van Hoorebeke. “Heb je een kleine tuin of zit het nest in een omgeving waar je vaak vertoeft, dan kan het een goed idee zijn om het te laten verwijderen. Maar als het nest op een plek zit waar je het niet kan verstoren, achteraan een grote tuin bijvoorbeeld, dan kan je het perfect laten zitten. Als het weer wat natter wordt, zijn ze weg.”

De brandweer is er voor mens én dier. Daarom vraagt de brandweer om alleen gevaarlijke of echt hinderlijke wespennesten te melden via www.wespennest.vlaanderen. Want een nest wordt verdelgd met gif en dat is eigenlijk nooit gezond. Katten die nadien in de buurt komen, kunnen er erg slecht op reageren. Een bijen- of hommelnest zal de brandweer nooit verdelgen. 

Aziatische hoornaar

De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds 2017 in Vlaanderen voorkomt en onze eigen honingbijen bedreigt. “We willen die Aziatische hoornaar wél snel verdelgen. Je kunt ze herkennen aan het overwegend zwarte lijf en de opvallende gele pootjes. Ze wordt vaak verward met de Europese hoornaar. Die is groter en heeft opvallende rode poten en veel rood aan de kop en het borststuk.” Als je denkt dat je een Aziatische hoornaar hebt gespot, neem dan een foto en upload die op de website van vespawatch. De verdelging vraagt namelijk een andere aanpak dan bij een klassiek wespennest. 

Do’s en don’ts bij wespen

  • Sla nooit naar een wesp. Ze kunnen zich bedreigd voelen en gemeen steken. Als je kalm blijft, druipt de wesp zelf af. 
  • Als je een wesp hebt doodgeslagen, let dan goed op. Andere wespen ruiken dat en worden zo agressief. 
  • Vermijd kleding in felle kleuren en sterk ruikende parfums als je in de natuur gaat wandelen. Wespen kunnen hier agressief op reageren. 
  • Wees voorzichtig als je buiten alcohol of frisdrank drinkt. Je hebt het vaak niet door als een wesp in je drankje is gevolgen, zeker niet bij blikjes. Dek daarom je drankje altijd af. 
  • Wespen hebben een hekel aan bepaalde geuren. Een doorgesneden citroen met kruidnagels erin kan wespen uit de buurt houden. 
Nu gesloten