Kollebloem

In de Leenstraat bevindt zich een groene parel; genaamd de Kollebloem.

Van oorsprong was de Kollebloem een vakantieverblijf van de socialistische mutualiteit met een speelpleinwerking, kampeerfaciliteiten, een jeugdherberg en zoveel meer.

Sinds 2012 werd er in de Kollebloem stevig gebouwd en verbouwd. Het multifunctioneel paviljoen werd opgetrokken volgens de normen van de passiefbouw en het statige poortgebouw, met fietsenstalling, garage en sanitair blok, fungeert sinds de opening op 26 mei 2013 als toegangspoort naar dit prachtige stukje natuur.
Deze realisatie kon enkel mogelijk worden gemaakt door een samenwerking tussen de gemeente Destelbergen, de buurtbewoners, de provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse overheid en een Europees steunprogramma.

De Kollebloem, met een focus op zachte recreatie, huisvest momenteel een speelzone voor de kleinste bezoekers, een boomhut voor de jongvolwassenen, een petanqueplein en een sportparcours voor iedereen. Ook het educatieve aspect wordt niet vergeten; recent kwam er een waterelement waarin verschillende fauna en flora ontstaan. Het bijenhotel en bijpassende bloemenweide zijn hier getuigen van.
Aangezien er in het park een leibandverplichting geldend is, werd aan de voorzijde een omheinde hondenlosloopweide voorzien. 

Jaarlijks gaan er in de Kollebloem tal van activiteiten door. De bekendste is de ‘Dag van het Park’. Maar ook veel jeugdbewegingen en scholen vinden hun weg naar deze groenpool. 

In de toekomst zal de Kollebloem nog verder ontwikkelen en verduurzamen. Er zal een natuurbeheerplan opgemaakt worden samen met het Agentschap Natuur en Bos. Ook de Europees erkende Stuifduin (met kastanjehouten omheining) zal verder versterkt worden in zijn natuurwaarden.

Openingsuren en contact

Nu open
09:00 - 12:30
Enkel op afspraak