Destelbergen kandidaat voor Zo DichtBlij Awards 2018

De gemeente Destelbergen is kandidaat voor de Zo DichtBlij Award 2018 en dient drie duurzaamheidsprojecten in. Geef tussen 16 april en 6 mei een van deze projecten jouw stem op www.zodichtblij.be en maak kans op een nachtje weg in een van de Groene Sleutel/Green Key verblijven.

‘Zo DichtBlij’ helpt de Vlaamse steden en gemeenten om duurzamer en klimaatbewuster te worden. De campagne van de Bond Beter Leefmilieu, Unizo en de Gezinsbond daagt Vlaanderen uit om duurzaam te leven en ondersteunt de lokale economie.

Projecten gemeente Destelbergen

Wijkwerf Eenbeekeinde (thema ‘klimaatneutrale gemeente’)

Wijkwerf motiveert buren om samen hun woningen beter te isoleren, en zo kosten en zorgen uit te sparen. De focus ligt op de levendige wijk Eenbeekeinde, maar het aanbod staat open voor alle inwoners van Destelbergen en Heusden! Er meldden zich ondertussen reeds meer dan 60 gezinnen aan voor een gratis en vrijblijvend benovatie-advies, inclusief kostenraming, terugverdientijden en overzicht van alle premies. Wanneer men nadien verdere interesse toont, kunnen de werken worden uitgevoerd, waarbij Wijkwerf garant staat voor de kwalitatieve uitvoering. Kortom: inwoners die bepaalde renovatiewerken willen laten uitvoeren worden ontzorgd van A tot Z, men is zeker van een hoge kwaliteit aan een zeer gunstige prijs!

Destelbergen helemaal schoon 2017 (thema ‘kwaliteitsvolle leefomgeving’)

Op zondag 19 maart 2017 gingen zo’n 122 deelnemers verdeeld over 13 enthousiaste teams in de gemeente op pad om tijdens deze grote schoonmaakactie samen de handen uit de mouwen te steken. Samen verloste men buurtparkjes van zwerfvuil, kon men hele wijken opnieuw laten blinken, blikjes uit het water vissen,... Ook de scholen organiseerden een eigen zwerfvuilopruimactie. Door allemaal samen aan de slag te gaan, kreeg Destelbergen een grote schoonmaakbeurt. Bijkomend kunnen enthousiaste inwoners zich vrijblijvend aanmelden om nu en dan een zwerfvuilopruimwandeling te doen: De gemeente zorgt hierbij voor al het materiaal, het ophalen van het verzamelde zwerfvuil en een verzekering, er zijn momenteel zo'n 18 vrijwilligers actief om samen met de gemeente te werken aan een propere leefomgeving!

Relighting Bibliotheek Destelbergen (thema ‘circulaire economie’)

De verlichting van de bibliotheek in Destelbergen wordt volledig omgeschakeld naar LED om het energieverbruik met meer dan 70% te verminderen. Een deel van de omvorming wordt door de eigen gemeentelijke diensten uitgevoerd. Het grootste aandeel - de verlichting in de centrale bibliotheekruimte - wordt uitgevoerd samen met partner Philips Lighting, via een samenwerkingsovereenkomst die garant staat voor een circulair model. De verlichtingsarmaturen worden duurzaam en modulair vervaardigd, bij defecten kunnen gemakkelijk de nodige onderdelen vervangen worden i.p.v. de volledige armatuur.