Huursubsidie en installatiepremie

Huren wordt de laatste jaren steeds duurder. De Vlaamse overheid wil met de huursubsidie en installatiepremie mensen helpen om te verhuizen naar een geschikte en aangepaste woning.

Wie komt in aanmerking?

Om voor een huursubsidie in aanmerking te komen, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je hebt een laag inkomen en je hebt geen andere woning in eigendom (een ongezonde niet-verbeterbare woning mag wel).
  • De woning die je verlaat is ofwel te klein, ongezond, niet-verbeterbaar of onaangepast aan de fysieke gesteldheid van een 65+’er of een gehandicapte.
  • Je verhuist naar een gezonde en aangepaste woning, met een beperkte huurprijs.

 Ook daklozen die een woning gaan huren, kunnen in bepaalde omstandigheden deze subsidie ontvangen.

De nieuwe woning en de huurprijs?

De maandelijkse huurprijs van de nieuwe woning mag niet hoger zijn dan 371,84 euro. Als je drie personen of meer ten laste hebt, verhoogt dit bedrag naar 446,21 euro.

Hoeveel bedraagt de huursubsidie?

De huursubsidie wordt berekend op basis van de huurprijs van de nieuwe woning en jouw inkomen, volgens een bepaalde formule.

Wanneer krijg je een installatiepremie?

De eenmalige installatiepremie, die automatisch toegekend wordt samen met de huursubsidie, is een vast bedrag van 247,89 euro. Dit bedrag wordt verhoogd per persoon ten laste.

Hoelang krijg je de huursubsidie?

Als jouw nieuwe woning een sociale woning is, kan je ten hoogste drie jaar een huursubsidie krijgen. In de andere gevallen kan de huursubsidie worden verlengd tot maximaal vijftien jaar. Voor bejaarden is er geen beperking in tijd.

Wanneer vraag je de subsidie aan?

Je kan de huursubsidie best aanvragen voor je naar de nieuwe woning verhuist. Als je al verhuisd bent, moet je jouw aanvraag op zijn laatst zes maanden na de verhuizing hebben opgestuurd en moet de staat van jouw vorige woning nog vastgesteld kunnen worden.

Meer informatie?

De website www.wonenvlaanderen.be

Het O.C.M.W. van Destelbergen, dienst woonbemiddeling op SVK Destelbergen

OCMW
Kouterlaan 19
9070 Destelbergen
09 231 16 72