FairTradeGemeente

fairtradelogoDestelbergen is een FairTradeGemeente. De titel werd uitgereikt op 21 juni 2012. Sinds 2009 engageert het gemeentebestuur van Destelbergen zich om, in samenwerking met de gemeentelijke raad voor ontwikkelingssamenwerking en de trekkersgroep fair trade, de titel van FairTradeGemeente te behalen.

Om de titel van FairTradeGemeente te verdienen en te behouden moet je als gemeente aan zes criteria voldoen:

  • Het lokale bestuur engageert zich.
  • Fairtradeproducten zijn te verkrijgen in winkels en horecazaken.
  • Scholen, verenigingen en bedrijven doen mee.
  • Er wordt over de campagne gecommuniceerd.
  • Een trekkersgroep vormt de drijvende kracht in het streven naar de titel.
  • Er wordt rond lokale, duurzame voeding gewerkt.

De FairTradeGemeente-campagne is een initiatief van Max Havelaar, Oxfam-Wereldwinkels, Vredeseilanden en 11.11.11. De campagne wil zo veel mogelijk mensen enthousiast maken voor fair trade en duurzame en lokale voedingsproducten

Wat is fair trade?

Fair trade staat voor eerlijke handel met het Zuiden, wat wil zeggen dat er een eerlijke prijs betaald wordt die rekening houdt met de aard van het werk, de geleverde inspanning en de koopkracht van de producent. Daarnaast wordt een bijdrage in de sociale en economische ontwikkeling van de hele gemeenschap in de prijs verrekend.

Als je een product koopt dat een fairtradekeurmerk draagt ben je er zeker van dat de boeren in het Zuiden een rechtvaardige prijs voor hun oogst ontvangen hebben, daarnaast garandeert dit label ook dat boeren en arbeiders werken in correcte arbeidsomstandigheden, kinderarbeid uitgesloten wordt en dat de producten geproduceerd zijn met respect voor het milieu.

Max Havelaar is de organisatie die in België en in veertien andere Europese landen, Canada, Japan, Australië, Nieuw-Zeeland en de Verenigde Staten instaat voor het toekennen van het fairtradekeurmerk. De keurmerken voor eerlijke handel werken samen en zijn verenigd in Fairtrade Labelling Organisations International (FLO-EV). Hier worden de criteria bepaald waaraan de producten moeten voldoen. FLO staat als onafhankelijke organisatie in voor de controle en certificatie van de producten.

Vijf mythes ontkracht

“Max Havelaar? Dat is een merk, toch?”
Neen. Max Havelaar is als een stempel van goedkeuring. Het logo op de verpakking garandeert dat een product voldoet aan de strenge fairtradecriteria. Max Havelaar controleert die van bij de boer tot in de winkel. Er zijn producten van wel 140 verschillende merken die het keurmerk Fairtrade Max Havelaar hebben. Het is dus geen merk, maar een keurmerk.

“Max Havelaar? Die hebben alleen maar koffie!”
Neen. De lijst van producten met het keurmerk Fairtrade Max Havelaar groeit jaar na jaar. In België zijn er nu meer dan duizend producten, van koffie, fruit en rijst, over wijn en katoen, tot en met chocolade, rozen, sportballen en nog veel meer.

“Max Havelaar is altijd duurder”
Neen. Soms zijn fairtradeproducten duurder, soms goedkoper. Wie de prijs van fairtradetoppers als koffie en bananen met het keurmerk Fairtrade Max Havelaar vergelijkt met die van de marktleiders, zal geen verschil zien. Het is niet het keurmerk Max Havelaar dat de prijs aan de kassa bepaalt. Dat doen de merken en de winkels zelf. Max Havelaar waakt over de prijs voor de boeren in het Zuiden.

“Max Havelaar, moeilijk te vinden”
Neen. Je kunt Max Havelaar overal vinden. In de 220 Oxfam Wereldwinkels uiteraard, en in bio- en fairtradespeciaalzaken. Maar ook in bijna elke supermarkt. En nog verrassender: in apotheken en bioscopen. En kijk ook zeker eens rond op café,...            

“Max Havelaar speelt sinterklaas voor de boer”
Neen. fair trade is geen liefdadigheid. De boer krijgt niet meer of minder dan een correcte prijs voor een volwaardig product. Het is wat een product kost dat sociaal en ecologisch verantwoord gemaakt is en dat boeren in het Zuiden de kans geeft om verder te kijken dan de dag van morgen.

Loket vrije tijd
Koedreef 1
Bergenmeers
9070 Destelbergen
09 218 72 00
Loket vrije tijd is momenteel gesloten
Javascript is required to view this map.