Destelbergen is Plan Ouder

Naast de ondersteuning van projecten rond ontwikkelingssamenwerking en lokale sensibiliseringsactiviteiten, werkt het gemeentebestuur ook nog op een andere manier mee aan de verbetering van de leefomstandigheden in de derde wereld. Sinds het einde van de jaren 1990 zijn we namelijk Planouder.

Wie is Plan België?

Plan België is een niet-gouvernementele organisatie die onderdeel uitmaakt van de internationale Plan-koepel. Deze internationale organisatie ontstond in 1937 als initiatief om de wezen van de Spaanse burgeroorlog bij te staan. Later werd het werkgebied uitgebreid naar andere Europese landen en daarna de rest van de wereld. Momenteel steunt de koepel structurele projecten in vijftig landen in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Wat doet Plan?

Het doel van Plan is om de levensomstandigheden van kinderen op lange termijn te verbeteren. Hierbij staat de betrokkenheid van de kinderen centraal en wordt in hun projecten altijd de gemeenschap betrokken. Dit vertaalt zich in acht grote programmadomeinen waarrond Plan werkt:

  1. Een goede start in het leven
  2. Seksueel-reproductieve gezondheid en rechten (inclusief preventie van en behandeling tegen hiv en aids)
  3. Toegang tot kwaliteitsvol onderwijs
  4. Toegang tot drinkbaar water en sanitaire voorzieningen
  5. Economische zekerheid
  6. Bescherming tegen alle vormen van misbruik, uitbuiting en geweld
  7. Participatie
  8. Bescherming en steun in noodsituaties en bij rampen

Zowel het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind als de Milleniumdoelstellingen vormen hierbij de leidraad.

Destelbergen is Plan Ouder

De ondersteuning van deze kindgerichte gemeenschapsontwikkeling gebeurt deels door Plan Ouders. Vooral met dit systeem van Plan Ouderschap verwierf Plan bekendheid. Als Plan Ouder steun je niet slechts een kind, maar treedt het Plan Kind op als een soort ambassadeur van de projecten die men als Plan Ouder helpt realiseren.

Destelbergen steunt momenteel vier Plan Kinderen en dus hun gemeenschap: Ashley Buhayang (Pintuyan, Filipijnen), Dinh Huu Thang (Minh Hoa, Vietnam), Nguyen Van Tuyen (Soc Son, Vietnam) en Sehan Danuja Wijekoon W M (Anuradhapura, Sri Lanka). Elk jaar krijgt het gemeentebestuur als Plan Ouder foto’s en een vooruitgangsrapport met informatie over de Plan Kinderen en de uitgevoerde en geplande projecten, soms aangevuld met een persoonlijke brief of een tekening.

Meer informatie in verband met Plan België en Plan Ouderschap kan je vragen aan hun vertegenwoordiger in de Gemeentelijke Raad voor Ontwikkelingssamenwerking (Gros): Gerda Derycke (gerda_larica [at] hotmail [dot] com). Je kan ook rechtstreeks contact opnemen met Plan België (t 02 504 60 00) of een kijkje nemen op hun website: www.planbelgië.be.

Loket vrije tijd
Koedreef 1
Bergenmeers
9070 Destelbergen
09 218 72 00
Loket vrije tijd is momenteel gesloten
Javascript is required to view this map.