Brandweer

Brandweerzone Centrum groepeert de voormalige korpsen van Assenede, Deinze, Gavere, Gent, Lochristi, Melle, Merelbeke en Zelzate. Zij vormen sinds 1 januari  2015 een netwerk van 11 posten. De hoofdkazerne ligt in Gent.

Zo’n  kleine duizend brandweermannen en -vrouwen,  waarvan de helft beroepsbrandweerlieden en de helft vrijwilligers, beschermen samen achttien gemeenten: Assenede, Deinze, De Pinte, Destelbergen, Evergem, Gavere, Gent, Lochristi, Lovendegem, Melle, Merelbeke, Moerbeke, Nazareth, Oosterzele, St.-Martens-Latem, Wachtebeke, Zelzate en Zulte.

Dankzij de schaalvergroting kunnen de snelste en meest adequate middelen gestuurd worden bij een dringende interventie, zonder rekening te moeten houden met gemeentelijke grenzen. Dat betekent dat niet noodzakelijk het korps van je eigen gemeente langskomt, maar wel de ploeg die het snelst ter plaatse kan zijn. Dit was vroeger anders.

Noodnummer blijft hetzelfde: 112

Behalve de snellere hulpverlening, zal er in de praktijk  voor de burger zelf niet zoveel  veranderen.
Het noodnummer blijft ongewijzigd. Voor dringende hulpverlening  (je huis staat in brand of er is een zwaar ongeval  gebeurd  met slachtoffers) bel je nog steeds naar het nummer 100 of 112. Voor minder dringende oproepen of informatie bel je naar 09 268 88 99.

Tarieven betalende opdrachten

Sinds 1 januari 2015 geldt er voor alle gemeenten een uniform retributiereglement. De wettelijke opdrachten van de brandweer zijn kosteloos. Voor het blussen van een brand of het bevrijden van een slachtoffer uit een voertuig zal de brandweer geen kosten aanrekenen. Maar voor bepaalde opdrachten die de brandweer uitvoert, moet je wel betalen. De retributies voor die opdrachten waren vroeger verschillend in de achttien gemeenten van de zone.

Publiek toegankelijke inrichting

Vanaf 1 januari 2016 is het nieuwe politiereglement inzake preventie van brand en ontploffing van publiek toegankelijke inrichtingen (PTI) van kracht. Aan welke brandveiligheidseisen je als eigenaar of uitbater van een publiek toegankelijke zaak in de toekomst moet voldoen en welke stappen je hiervoor moet ondernemen, vind je in deze folder. Een uitgebreide toelichting over het PTI reglement vind je in deze brochure. Alle meldings- en aanvraagformulieren kan je bekomen via het preventieportaal van Brandweerzone Centrum.

Meld wespennesten,  storm- en waterschade online

Voor
minder dringende oproepen hoef je niet te bellen. Heb je last van een wespennest of heb je
hulp nodig bij storm- en waterschade, meld het op http://eloket.brandweerzonecentrum.be. Daar vind je een formulier waarop je de contactgegevens van de aanvrager en de
gegevens over het incident zelf (bijvoorbeeld waar het wespennest zich
bevindt) moet invullen. De melding komt meteen terecht in de
takenlijst van de brandweer, terwijl de telefoonlijnen 100 en 112 vrij
blijven voor noodoproepen.

Brandweerzone Centrum
Roggestraat 70
9000 Gent
09 268 88 99
Javascript is required to view this map.