Innoverend verlichtingsconcept in de bibliotheek

  • 3 april 2019

De gemeentelijke bibliotheek van Destelbergen gaat voor een beleid dat het energieverbruik en de CO2-uitstoot beperkt. Andere publieke gebouwen zullen volgen.

Het gemeentebestuur formuleerde een duidelijk verzoek aan het geselecteerde bedrijf Signify: 500 lux in het hele bibliotheekgebouw dat voorheen was uitgerust met traditionele lampen. Daarbovenop werd de eis gesteld om energiezuinige en circulaire verlichting toe te passen. 

Resultaat

De gemeente kocht geen nieuwe armaturen aan voor de bibliotheek, maar koopt vanaf nu enkel ‘licht’. Dankzij dit ‘light as a service’-contract (licht als een dienst) wordt de gemeente volledig ontzorgd. De fabrikant blijft gedurende de gehele looptijd van het contract verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van de installatie, waardoor er gegarandeerd duurzame armaturen worden geplaatst.

Nog een groot voordeel

Het gemeentebestuur heeft niet zelf geïnvesteerd in de verlichting. Ruim 35.000 euro werd door Signify geïnvesteerd in de nieuwe LED-verlichting. De gemeente betaalt, gedurende de looptijd van het 10-jarig contract, een jaarlijks bedrag aan Signify dat ongeveer gelijk is aan de besparing op de energiefactuur. De energiebesparing kan zelfs oplopen tot 70%.

Er werd ook resoluut gekozen voor modulaire, circulaire armaturen. Zo is elk defect onderdeel apart vervangbaar. Op die manier gaat het gemeentebestuur de strijd aan tegen de wegwerpmaatschappij. Na de levensduur van de armaturen kunnen ze opnieuw worden opgenomen in de materialen kringloop: Ze worden op een andere locatie hergebruikt of ze worden gerecycleerd en omgezet tot grondstoffen voor nieuwe toepassingen.

Meer informatie over dit project vind je op de website van Signify.
 

Openingsuren en contact

Nu gesloten