Informatie voor lokale handelaars

Maatregelen op Vlaams niveau

Hinderpremie

De hinderpremie wordt uitgebreid naar alle ondernemingen en winkels (bv: kledingwinkel, elektrozaak of doe-het-zelf winkel) die volledig moeten sluiten, omwille van de nieuwe beslissingen van de Nationale Veiligheidsraad. Net als bij hinder wegens openbare werken komt er een premie voor handelaars, horeca, zelfstandigen en dienstverleners die door deze verplichte sluiting getroffen worden.

Crisiswaarborg

De crisiswaarborg werd verder uitgewerkt. Ondernemingen kunnen via de gewone waarborgregeling tot 75% van nieuwe financieringsovereenkomsten laten waarborgen door de Vlaamse overheid in ruil voor een eenmalige premie van 0,5% van het totaalbedrag. Voor deze crisiswaarborg, naar aanleiding van de coronacrisis, wordt die premie verlaagd naar 0,25% van het totaalbedrag. Daarnaast kunnen ondernemingen voor bestaande schulden tot 12 maanden in plaats van 3 maanden een overbruggingskrediet laten waarborgen.

Aanmoedigingspremie

De aanmoedigingspremie die nu al bestaat om mensen aan te moedigen deeltijds te laten werken en zo ontslagen te vermijden, wordt uitgebreid naar bedrijven die te maken krijgen met bijvoorbeeld een dalende productie, een dalende omzet of dalende bestellingen als gevolg van de coronacrisis. Die maandelijkse premie voor de werknemer bedraagt tussen de €90 en €150. Voorwaarden zijn een productievermindering met minstens 20%  en een goedgekeurd plan van collectieve arbeidsduurvermindering.

Fiscaliteit

Voor het aanslagjaar 2020 krijgen ondernemingen 4 maand uitstel van betaling van de jaarlijkse verkeersbelasting. Dit komt o.a. ten goede aan de transportsector, leasingmaatschappijen en busmaatschappijen. Die 4 maanden uitstel van betaling komt bovenop de normale betaaltermijn van 2 maanden, in totaal dus 6 maanden.

Meer informatie over deze maatregelen vind je op de website van VLAIO.

Affiche voor lokale handelaars

Om onze lokale handelaars bij te staan tijdens deze coronacrisis, kan je een affiche afdrukken en ophangen in jouw handelszaak. Door deze affiche kan je als lokale handelaar oproepen om de sociale distancing, m.a.w. afstand van elkaar, te respecteren.

Heb je vragen?

Op deze webpagina kan je nuttige links en telefoonnummers terugvinden voor bedrijven en zelfstandigen.

 

 

Openingsuren en contact

Nu gesloten
Cover affiche sociale distancing