Erfgoeddag: zondag 28 april 2019

Glasramen in de kijker

Gemeente Destelbergen kent een rijke traditie op het vlak van glaskunst. We grijpen de kans om op Erfgoeddag dit uitzonderlijk vakmanschap in de kijker te stellen. De medewerkers van GeMuDes presenteren in de museumkelder de mooiste glasramen uit ateliers uit de regio. Ook verborgen stukken uit privécollecties zijn er uitzonderlijk te bezichtigen. 

We bezoeken natuurlijk ook de historisch waardevolle glasramen in de kerken van Destelbergen en Heusden. Kunsthistorica en conservator glaskunst Aletta Rambaut vertelt honderduit over de boeiende historiek van deze bijzondere kerkglasramen.

Dorpsgids Raymond van Doorsselaere leidt ons met veel straffe verhalen en historische weetjes langsheen Destelbergens glaswerk. We fietsen samen van kerk naar kerk en houden nadien ook halt bij verschillende privé-collecties.

Programma

 • 10.00u.: Opening tentoonstelling in de museumkelder van het gemeentehuis door Elsie Sierens (burgemeester Destelbergen).
 • 10.05u.: Inleidende lezing: Het glazeniersambacht vroeger en nu door Katrien Mestdagh (zaakvoerster Atelier Mestdagh, het oudste glazeniersatelier in Vlaanderen).
 • 10.15u. tot 18.00u.: Vrij bezoek aan de tentoonstelling samengesteld door GeMuDes (museumkelder van het gemeentehuis: Dendermondesteenweg 430, Destelbergen).
 • 10.45u.: Toelichting bij de glasramen in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk (Destelbergen) door Aletta Rambaut (kunsthistorica en gespecialiseerd in onderzoek en conservatie van historisch gebrandschilderd glas).
 • 10.45u. tot 14.30u.: Fietstocht langsheen Destelbergens glaswerk onder begeleiding van Raymond Van Doorsselaere (dorpsgids Destelbergen). De fietstocht vertrekt na de toelichting in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Sneeuwkerk en gaat langsheen enkele interessante glasraamlocaties richting de Heilig Kruiskerk. Daar zal er opnieuw een toelichting volgen. Met een hapje en een drankje worden we vervolgens onthaald in de tuin van kunstenares Annie Gansbeke. We eindigen onze fietstocht in het glasraamatelier van Eddie Van Brabandt.
 • 12.30u.: Toelichting bij de glasramen in de Heilig Kruiskerk (Heusden) door Aletta Rambaut.
 • 13.00u. tot 17.00u.: Vrij bezoek aan het atelier van Eddie Van Brabandt. Na zijn brugpensioen vervolmaakte Eddie zich in glas in lood en brandschilderen. Hij ontwierp, maakte en restaureerde vele glasramen. Van de kerk in Damme tot in het Gentse Belfort vind je glaskunst van zijn hand. Ervaar 's mans passie in zijn eigen atelier (Blauwe Steenstraat 105, 9070 Heusden).
 • 13.00u. tot 17.00u.: Vrij bezoek aan de kunstentuin van Annie Gansbeke. In haar kunstentuin en atelier gaat Annie aan de slag met pure elementen om sober en krachtig uitdrukking te geven aan de essentie van haar werk. Ze past dit toe in haar tekeningen, schilderijen en - recentelijk - in haar sculpturen van glas en staal (Muizendries 3, 9070 Heusden).
 • 9.00u. tot 17.00u.: Vrij bezoek atelier Mestdagh, glasraamkunst met een hedendaags karakter. Atelier Mestdagh is al drie generaties lang gespecialiseerd in de glasraamkunst. Op Erfgoeddag houden ze opendeur, een unieke gelegenheid waarbij je in hun traditionele atelier voeling krijgt met de techniek, de materialen en de schoonheid van dit eeuwenoude kunstambacht (Oude Gaversesteenweg 99, Merelbeke).
 • 9.00u. tot 17.00u.: Vrij bezoek atelier Geysen, twee generaties glazeniers met roots in Destelbergen. Adriaan Geysen maakte en restaureerde vele glasramen. In tal van Gentse monumenten (en het gemeentehuis van Destelbergen) vind je werken uit zijn atelier. Zoon Wim stapte in zijn voetsporen en startte zijn eigen atelier in Sint-Amandsberg (Havikstraat 9, 9040 Sint-Amandsberg).

Info

 • Gratis toegang (voor de opening, de rondleidingen en de fietstocht is inschrijven wel verplicht).
 • Meer info en inschrijvingen: online of telefonisch 09/228 33 08

Openingsuren en contact

Nu gesloten
Foto glasramen Erfgoeddag 2019