Eikenprocessierups

De eikenprocessievlinder is een mooie onschuldige zwarte nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen veroorzaken.

Als je in je tuin last hebt van eikenprocessierupsen of hun schadelijke nesten, vermijd dan om ze aan te raken of ze zelf te bestrijden. Gebruik zeker geen insecticiden, want deze middelen hebben geen effect op de irriterende haren en zijn schadelijk voor de mens en het milieu. Wegspuiten met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger is eveneens geen goed idee, omdat de haren van de rupsen dan via de lucht verspreid geraken.

Eikenprocessierupsen op privédomein

Overlast beperken kan best door contact te vermijden en door de rupsen en hun nesten te laten verwijderen door professionals.

Mocht je in je tuin een nest signaleren, contacteer dan het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek, dat je in contact kan brengen met gespecialiseerde firma’s die de juiste procedures kennen. Het Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek brengt elk geval van eikenprocessierupsen in Oost-Vlaanderen ook in kaart.

Provinciaal Centrum voor Milieuonderzoek

Eikenprocessierupsen op openbaar domein

Voor meldingen van eikenprocessierupsen op of vlakbij openbaar domein kan je terecht bij het onthaal.

Openingsuren en contact

Nu gesloten