Donderdag 30 mei 2019 - Hemelvaart op Bergenkruis

  • 14 mei 2019

Voor Destelbergenaars is Bergenkruis een begrip. Tot ver buiten de gemeentegrenzen is dit oude bedevaartsoord bekend. De bedevaartplaats en haar ruime omgeving zijn een beschermd dorpsgezicht sedert 23 januari 1981.
Het hele jaar door houden voorbijgangers halt op de houten bankjes om te bidden of te bezinnen in de stilte van de natuur. Het kruisbeeld wordt aanbeden en vereerd om zieken te genezen, zowel mens als dier.

Eenmaal in het jaar, op Onze-Lieve-Heer Hemelvaart staat het hekken wijd open en trekken honderden gelovigen op bedevaart en wonen de eucharistievieringen in open lucht bij (eucharistievieringen om 08.00u, 09.00u en 16.00u).
Naar goede gewoonte gaat de bedevaart gepaard met een gemoedelijke kermissfeer.

De vieringen zijn met volgende voorgangers: om 8.00u. priester Gilbert van Laere, om 9.00u. priester Julien De Clercq (gelezen Eucharistievieringen), om 16.00u. Bisschop Luc Van Looy met pastoor Jos Verstraeten. Deze viering wordt begleid door het kamerkoor Giocoso uit St-Amandsberg.

De offerande, de kaarsenverkoop en de giften zijn volledig bestemd voor het onderhoud van Bergenkruis. Dit onder de zorgen van vzw K.W. van onze parochie O.L.Vrouw ter Sneeuw.

De bar terug in de tuin van de hoeve

Dit jaar zal de bar terug doorgaan in de tuin achter de ligusterhaag, bijhorend tot de hoeve (Volderrede 50). De nieuwe eigenares, de vorig jaar opgerichte buurtwerking Radio Succa vzw en HP Rénové (scouts Haegepoorters) slaan daarvoor de handen in elkaar en blazen de oude traditie terug leven in. Ook de gemeente Destelbergen doet haar duit in het zakje.

Wat mag je verwachten?

Een bar, een ontmoetingsplek in de tuin, een ruime plek met kinderspeeltuigen en een springkasteel. Verder zorgt een muziekband voor de feestelijke sfeer en organiseren we een workshop poppenkast (bij te wonen voor enkele euro’s, inclusief een ijsje/drankje). Kom vooral de dag zelf de sfeer opsnuiven.

De bar zal ook langer open zijn, nl. tot 22.00u., zodat je op Bergenkruis volop kan bijpraten met oude bekenden en het weer een jaarlijks ontmoetingsmoment wordt voor jong en oud.

Ontstaan Bergenkruis

Het ontstaan van Bergenkruis als bedevaartsoord laat zich moeilijk achterhalen. Zeker is dat de eerste bekende bedevaart naar Bergenkruis plaatsvond in 1871 vanuit Sint-Amandsberg. Sommige bronnen voeren terug naar 1007, toen de relieken van Sint-Lievens overgebracht werden naar Gent. Andere onderzoekers wijzen in dat verband op de twijfelachtige feiten en een al te groot verlangen om de oudste bedevaart van Vlaanderen te willen zijn. Maar Bergenkruis is een zeer bekend en bemind bedevaartsoord. In 1923 werd de vzw 'Les Amis de la Croix' opgericht door een groep die bindingen had met de Jezuïeten van het Sint-Barbaracollege in Gent. Die werd verantwoordelijk voor het beheer van Bergenkruis tot 2003, tot het beheer werd overgedragen aan de 'Vereniging van het Kruis', onder toezicht van de parochie Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw.

Openingsuren en contact

Nu gesloten
Hemelvaart op Bergenkruis 2019
© Geert Herman