Destelbergen- en Heusdenaars naar Wachtebeke voor vaccinatie

  • 20 januari 2021

Alle inwoners van Destelbergen en Heusden zullen zich in Wachtebeke kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat is beslist binnen de Eerstelijnszone Scheldekracht. Het gemeentebestuur Destelbergen had die vaccinatie liever dichter bij huis gezien, maar schaart zich achter het collectieve besluit. Voor inwoners die minder mobiel zijn, werken we nu volop aan oplossingen zodat iedereen ter plekke raakt.

Twee vaccinatiecentra voor ELZ Scheldekracht

Vaccinatiecentra in heel Vlaanderen zorgen ervoor dat iedereen veilig, snel en dichtbij zijn coronavaccin krijgt. Die centra worden georganiseerd door de eerstelijnszones. Dat zijn samenwerkingsverbanden tussen gemeentes, zorg- en hulpverleners.

Onze gemeente maakt, samen met Laarne, Lochristi, Melle, Merelbeke, Wachtebeke, Wetteren en Wichelen, deel uit van Eerstelijnszone (ELZ) Scheldekracht. Onze ELZ is goed voor ca. 133.000 inwoners.

Na intensief overleg met alle gemeentes besliste de ELZ om twee vaccinatiecentra te bouwen:

  • een sporthal in provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke voor de vier noordelijke gemeentes (= 45% van totale inwonersaantal ELZ)
  • een sporthal in sport- en recreatiecentrum De Warande in Wetteren voor de vier zuidelijke gemeentes (= 55% van totale inwonersaantal ELZ)

Die evenwichtige verdeling houdt rekening met o.a. de bereikbaarheid en de capaciteit van beide centra en garandeert een vlotte en veilige vaccinatie van alle inwoners van de Eerstelijnszone Scheldekracht.

Wachtebeke vaccinatiecentrum voor Destelbergen-Heusden

Alle inwoners van Destelbergen en Heusden zullen zich dus in het provinciaal domein in Wachtebeke kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus.

Het gemeentebestuur Destelbergen had dit liever dichter bij huis laten gebeuren. We stelden zelf twee locaties voor: een vaccinatiedorp op de carpoolparking aan de op- en afritten van de R4 langs de Dendermondesteenweg en een leegstaande bedrijfsruimte in de Schaessestraat. 

Na uitgebreid overleg binnen de ELZ bleken beide voorstellen niet haalbaar. De (opstart)kosten voor zo’n vaccinatiedorp zijn te hoog en het kantoor voldeed uiteindelijk niet qua bereikbaarheid.

We stelden ook alles in het werk om onze inwoners te laten aansluiten bij het vaccinatiecentrum in Wetteren of Flanders Expo. Dat bleek organisatorisch niet haalbaar. Het zou de capaciteit van de beschikbare vaccinatielijnen overbelasten en de evenwichtige spreiding binnen de eerstelijnszones in de regio verstoren.

Vlotte bereikbaarheid voor iedereen

We zullen ervoor zorgen dat alle inwoners vlot en veilig naar het vaccinatiecentrum in Wachtebeke kunnen. 

Samen met de ELZ en de Vlaamse overheid onderzoeken we nu een combinatie van extra openbaar vervoer, privaat bus- en taxivervoer (shuttles) en onze eigen gemeentelijke mobiliteitsdienst.

Ten slotte zal er ook thuisvaccinatie zijn voor b.v. bedlegerige of dementerende patiënten of voor heel oude inwoners. 

Wie echt niet tot in de vaccinatiecentra geraakt, zal op die manier het vaccin kunnen krijgen. We vergeten niemand.

Van zodra er meer nieuws is over dat extra vervoersaanbod en de praktische uitwerking van die thuisvaccinatie, maken we dit bekend via onze gekende kanalen.

Volgorde van vaccineren

Er zijn nu nog niet voldoende vaccins voor iedereen. Daarom verloopt de vaccinatie in verschillende fases.

  1. Woonzorgcentra en zorgpersoneel
  2. 65-plussers, risicopatiënten (*) en mensen met een essentieel beroep (*)
  3. Rest van de bevolking

De timing van fases 2 en 3 hangt af van de hoeveelheid beschikbare vaccins.

(*) Zal nog worden bepaald door de Vlaamse overheid

Bekijk hier de volgorde van vaccinatie

Vaccinatievolgorde

Vaccinatiecentrum: prikje in vier stappen

Als het jouw beurt is, krijg je een uitnodiging om je te laten vaccineren, via sms, brief en mail. Je kan die afspraak bevestigen, weigeren of verplaatsen.

In het vaccinatiecentrum verloopt je bezoek in vier stappen.

  1. Onthaal: een onthaalmedewerker checkt je gegevens
  2. Registratie: je krijgt informatie over het vaccin, een medische check en een afspraak voor de tweede inenting
  3. Vaccinatie: een verpleegkundige vaccineert je
  4. Opvolging: je rust een kwartiertje onder toezicht van een arts die opvolgt of er eventuele bijwerkingen zijn
Parcours in vaccinatiecentrum

Waarom je laten vaccineren belangrijk is

Met vaccinatie kan je voorkomen dat je ernstig ziek wordt én levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken. Vaccinatie is vrijwillig en gratis voor iedereen.

Vragen en antwoorden

Is het vaccin veilig? Hoe is dat zo snel ontwikkeld kunnen worden? Wanneer ben ik aan de beurt? Vragen over coronavaccinatie zijn normaal.

Lees hier alle vragen en antwoorden over vaccinatie tegen corona

Alle info over coronavaccinatie

laatjevaccineren.be/covid-19
 

Openingsuren en contact

Nu gesloten