Belgisch paspoort

Geldigheidsduur

Een Belgisch reispaspoort is 7 jaar geldig voor volwassenen en 5 jaar voor minderjarigen. Deze geldigheidsduur wordt niet verlengd. Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een reispaspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Beschrijving

Een geldig reispaspoort is vereist voor alle landen waarvoor de gewone Belgische identiteitskaart niet volstaat. Ook kinderen jonger dan twaalf jaar hebben meestal een reispaspoort nodig. Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor jouw bestemming. Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse zaken. Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Meer informatie vind je op de site van de FOD Buitenlandse Zaken:

Het Belgisch paspoort bevat ook biometrische gegevens: naast de gegevens over jouw identiteit en nationaliteit, jouw handtekening en jouw foto bevat het ook jouw vingerafdrukken.

Het paspoort is:

  • 7 jaar geldig voor volwassenen
  • 5 jaar voor minderjarigen.

Je doet er goed aan altijd in het bezit te zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is. Dit is de minimale geldigheidsduur die sommige landen opleggen.

Vooraleer je vertrekt, ga je het best na welke reisdocumenten je nodig hebt voor jouw bestemming.  Lees ook zeker eens de reisadviezen op de website van de FOD Buitenlandse Zaken.  Je kan ook altijd inlichtingen verkrijgen bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Doelgroep

  • Burger

Voorwaarden

De pasfoto die je meebrengt moet voldoen aan de normen opgelegd door de International Civil Aviation Organization (I.C.A.O). Het is belangrijk dat jouw gezicht goed zichtbaar is. Je moet recht in de lens kijken met een neutrale gezichtsuitdrukking (mond gesloten, geen glimlach).

Als jouw pasfoto niet voldoet aan de voorwaarden, kan je geen paspoort aanvragen!

Procedure

Een reispaspoort moet je persoonlijk aanvragen bij de dienst bevolking. Minderjarigen moeten vergezeld zijn door één van hun ouders.

Een gewoon reispaspoort telt 32 bladzijden.
Reis je frequent dan kan je een reispaspoort van 64 bladzijden aanvragen.

Bedrag

  • Leveringstermijn gewone procedure: 7 werkdagen
  • Leveringstermijn spoedprocedure: 24 uur (bij aanvraag vóór 15.00)

 

  ouder dan 18 jaar jonger dan 18 jaar
Gewone procedure 80 euro 40 euro
Spoedprocedure 260 euro 230 euro
Reispaspoort 64 blz 260 euro 230 euro

Bij de aanvraag moet je het reispaspoort onmiddellijk betalen. Je kan cash of met bancontact betalen.

Nodig

  • jouw identiteitskaart
  • identiteitsbewijzen voor minderjarige kinderen (de kinderen moeten ook persoonlijk aanwezig zijn)
  • eventueel jouw oud paspoort (als je er één hebt) of een attest van verlies/diefstal van het paspoort (te verkrijgen bij de politie)
  • 1 recente kleurenpasfoto met lichte achtergrond

De foto moet voldoen aan de internationale ICAO-normen. Dit betekent dat de foto neutraal moet zijn (een neutrale gezichtsexpressie, met gesloten mond). De foto moet ook duidelijk en scherp zijn, met voldoende contrast en in vooraanzicht. De ogen moeten goed zichtbaar zijn, zonder reflectie in brilglazen. Wijkt de voorgelegde foto teveel af van deze kwaliteitsnormen, dan zal het systeem de foto weigeren.

Openingsuren en contact

Nu gesloten

Afhalen

Nu gesloten