Buitenlandse huwelijksakte erkennen en overschrijven

Beschrijving

Belgen of niet-Belgen die gehuwd zijn in het buitenland kunnen hun huwelijk registreren bij de woonplaats door het indienen van een geldige huwelijksakte.

Huwelijken tussen niet-Europeanen worden soms ter onderzoek overgemaakt aan het Parket van Gent.  Pas na het ontvangen van een gunstig advies kan het buitenlands huwelijk erkend worden en de burgerlijke staat aangepast worden in het Rijksregister.

Doelgroep

  • Burger

Voorwaarden

Huwelijksakten uit het buitenland moeten aan een aantal voorwaarden (vorm, geldigheid, legalisatie, ...) voldoen.

Gezien de complexiteit van de materie kom je best langs op de dienst Burgerlijke Stand (op afspraak).

Wat moet er gebeuren met buitenlandse documenten - legalisatie en apostille?

Bepaalde buitenlandse documenten moeten voorzien zijn van een legalisatie of een apostille.  Dit is nodig om de geldigheid van het document te bewijzen.

De procedure verschilt naargelang het om een legalisatie of om een apostille gaat:

  • Procedure legalisatie: het document moet achtereenvolgens, en in die volgorde, gelegaliseerd worden door: het Ministerie van Buitenlandse Zaken in het land van herkomst en de Belgische ambassade in het land van herkomst.
  • Procedure apostille: deze verschilt van land tot land, je informeert je hierover best bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Meer informatie over legalisaties en apostilles

Bedrag

De overschrijving is gratis.

Nodig

  • identiteitsbewijzen/paspoorten van beide partners
  • recent, volledig afschrift van de huwelijksakte, voorzien van de nodige legalisaties en vertaling door een Belgisch beëdigd vertaler.  Een lijst van beëdigde vertalers kan je vragen bij de Rechtbank van Eerste Aanleg te Gent

Openingsuren en contact

Nu gesloten