Energieprestatiecertificaat

Het energieprestatiecertificaat (EPC) is verplicht bij het te koop en te huur stellen van woningen, appartementen, studio's, collectieve woongebouwen, ...

Het EPC is een energierapport dat aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Kopers en huurders kunnen met het EPC beter inschatten hoeveel energie hun nieuwe huis zal verbruiken. Daarnaast vermeldt het EPC een aantal energiebesparende adviezen. Die adviezen zijn adviserend en moeten niet verplicht uitgevoerd worden. Enkel erkende energiedeskundigen type A mogen zo'n EPC opmaken.

Bij verkoop van de woning wordt het energieprestatiecertificaat overhandigd aan de nieuwe eigenaar. Bij het sluiten van een huurovereenkomst ontvangt de huurder een kopie van het energieprestatiecertificaat. Het energieprestatiecertificaat is 10 jaar geldig, ook als de woning opnieuw wordt verkocht of verhuurd.

Het EPC ziet er sinds januari 2019 helemaal anders uit en bevat nieuwe informatie. Het EPC is een stuk visueler, de woning krijgt een label en de aanbevelingen zijn een pak concreter.

Heb je nog een geldig EPC (van voor 1 januari 2019), dan ben je niet verplicht om een nieuw EPC te laten opmaken als je jouw woning te koop of te huur aanbiedt. Toch kan het nieuwe EPC interessant zijn als je intussen renovatiewerken liet uitvoeren. Ook als je niet van plan bent om je woning te verkopen of te verhuren, kan het nieuwe EPC je handige informatie geven, bijvoorbeeld bij renovatieplannen.

Meer informatie

 

Openingsuren en contact

Nu gesloten
Energieprestatiecertificaat voorbeeld