Alle scholen in Destelbergen naar fase oranje

 • 23 oktober 2020

Vanaf maandag 26 oktober gaan alle kleuter- en lagere scholen in onze gemeente over naar fase oranje. Er gelden dan extra veiligheidsmaatregelen. Zo worden ouders niet meer toegelaten, verlopen oudercontacten digitaal en moeten personeelsleden ook in openlucht een mondmasker dragen. De scholen blijven wel nog altijd vijf dagen per week open.

Weekje vroeger naar fase oranje dankzij goede voorbereiding 

Overal in het land blijven de coronacijfers stijgen. Daarom besliste Onderwijs Vlaanderen begin deze week dat alle scholen moeten overschakelen van fase geel naar fase oranje, ten laatste na de herfstvakantie. 

Omdat ook het aantal besmettingen in Destelbergen toenam (onze gemeente zit nu in alarmfase), namen de scholen in onze gemeente al extra maatregelen. 

Daardoor kunnen alle kleuter- en lagere scholen in onze gemeente al vanaf maandag 26 oktober overgaan naar fase oranje. Dankzij de goede voorbereiding kan dat dus nog vóór de herfstvakantie. 

De beslissing werd genomen in overleg met de gemeentelijke veiligheidscel en Taskforce Onderwijs. Die volgen de situatie in alle scholen in onze gemeente nauwgezet op. 

Verfijnde veiligheidsmaatregelen 

Vanaf maandag 26 oktober gelden er op alle scholen in Destelbergen extra veiligheidsmaatregelen, zoals voorzien in de draaiboeken van Onderwijs Vlaanderen. Die zijn er vooral op gericht om het aantal contacten met externen zo veel mogelijk te beperken. 

 • Ouders zijn niet meer toegelaten op de school zelf. 
 • Oudercontacten, personeelsvergaderingen en andere activiteiten met volwassenen verlopen digitaal. Een contact ter plaatse is enkel mogelijk in uitzonderlijke situaties, altijd met 1,5 meter afstand en met mondmasker. 
 • Alle personeelsleden moeten ook in openlucht een mondmasker dragen, tenzij de afstand van 1,5 meter kan worden gegarandeerd. 
 • Voor de middagmaaltijden worden er specifieke maatregelen genomen, afhankelijk van de infrastructuur (oppervlakte, verluchting, …). 
 • Activiteiten buiten de schoolmuren worden opgeschort. 
 • Inschrijvingen gebeuren digitaal of op afspraak. 
 • Bezoek van nieuwe leerlingen en ouders op school kan enkel na de schooluren en onder erg strikte veiligheidsvoorwaarden. 
 • Leerkrachten die in verschillende scholen lesgeven, moeten dit tot het minimum beperken. Hiervoor moeten er nog afspraken worden gemaakt tussen de scholen onderling. Dit zal zeker geregeld zijn tegen de herfstvakantie. 

De scholen blijven nog altijd vijf dagen per week open voor alle leerlingen. Er is dus geen thuisonderwijs. De zwemlessen blijven doorgaan. 

Oproep aan ouders 

 • Draag altijd een mondmasker als je je kinderen afzet of ophaalt. Aan de schoolpoort is afstand bewaren immers moeilijk. 
 • Is je kind ziek? Hou het thuis en laat het niet naar school gaan. 
 • Wordt je kind getest? Meld dit altijd aan de school. Breng de school ook meteen op de hoogte van het resultaat. 

Openingsuren en contact

Nu gesloten