AIRbezen meten fijn stof in Oost-Vlaanderen

Aardbeien en fijn stof? Op het eerste zicht een ongewone combinatie… Toch worden aardbeiplantjes al enkele jaren ingezet via het project AIRbezen om de concentratie fijn stof -meer bepaald de uitstoot door het verkeer - te meten op diverse locaties. Binnenkort zal dat gebeuren in heel Oost-Vlaanderen. En jij kan er misschien wel aan meewerken…

9000 aardbeiplanten
In maart zullen in de hele provincie Oost-Vlaanderen ruim 9000 aardbeiplanten verdeeld worden. Gedurende meer dan twee maand zullen deze plantjes verkeer-gerelateerd fijn stof op hun bladeren verzamelen. Dit kan gebeuren op de vensterbanken, aan de schoolpoort, in een woonwijk, een industriezone, een natuurgebied, enz. Per stad of gemeente zijn er minstens 100 stuks te verdelen. Na afloop worden de bladstalen geanalyseerd door de Universiteit van Antwerpen.

AIRbezen is een project georganiseerd door beweging.net en CM Midden-Vlaanderen in samenwerking met de Universiteit Antwerpen, Vorming Plus en de provincie Oost-Vlaanderen. Het AIRbezenproject wil zowel de mensen sensibiliseren rond de problematiek van fijn stof als de luchtkwaliteit van de volledige provincie in kaart brengen. Alvast een primeur op dergelijke grote schaal.

Interesse?
Wil je ook zo’n aardbeiplantje aan jouw woning plaatsen? Dat kan, want voor deze meting doet het project AIRbezen beroep op jou. In iedere stad of gemeente kunnen geïnteresseerden zich gedurende de hele maand februari inschrijven op de website van AIRbezen.

Op 25 maart, meteen ook de start van het project, zullen de aardbeiplantjes lokaal verdeeld worden.

Onthaal
Dendermondesteenweg 430
(Gemeentehuis Destelbergen)
9070 Destelbergen
09 228 33 09
Onthaal vandaag open van 9u00 tot 12u30 en van 14u00 tot 19u00.
Javascript is required to view this map.